peckova

“Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu”
Václav Havel

Vážení posluchači, milí hosté i účinkující, vážení přátelé.
Je mi nesmírnou ctí se s vámi setkat, letos již po sedmé, na našem hudebním festivalu Zlatá Pecka 2023.

Dnešní doba není pro leckoho jednoduchá a kultura je mnohými tedy odsunuta na tu druhou, méně významnější kolej životních nutností. Co nám však zůstane, pokud se o kulturu a vše, co nám dává, přestaneme zajímat? Prázdno v duši. Smyslem života přece není jen potrava fyzická, blahobyt a konzumace zábavy. Hudba, literatura, drama, krásný obraz, film a všechna ta krása umění, která nás obklopuje, je schopna pozdvihnout naše životními trablemi zkoušené nitro. To je také ta naděje, o které mluvil Václav Havel.
Před sedmi lety jsme si dali spolu s Petrem Řezníčkem, bývalým starostou, za úkol přinést v podobě hudebního festivalu Zlatá Pecka do ojedinělé Chrudimě a okolí něco krásných múz. Úkol to byl a je nelehký, ale nevzdáváme se a pevně doufáme, že zde vytvoříme tradici, na kterou bude časem město hrdé.

Festival má každý rok jasný obsah v podobě jednoho tématu – spojený s konkrétními hudebními osobnostmi, nebo konkrétními hudebními styly. Naším záměrem vždy bylo a je podívat se na dané téma z mnoha úhlů. Nejen na jeho vliv hudební, ale i jak prorůstá svou inspirací do dalších uměleckých oborů, jako jsou výtvarné umění, film nebo divadlo. Byla tu například Carmen, antická Trója, Dvořákova Rusalka, Maria Callas, nebo Mozart. Co chystáme letos?

Letos se zaměříme na největší postavu českých dějin par excellence, a to na Járu Cimrmana, syna vídeňské operetní subrety, a na jeho průnik do zlaté éry vídeňské operety. A jakže to souvisí s velkým skladatelem Johannem Straussem mladším a jeho slavným Netopýrem? Budete překvapeni. Ale pouze v případě, že navštívíte hlavní koncert festivalu Zlatá Pecka 28. 8. 2023 ve Fibichově sále Městského muzea v Chrudimi.

27. 8. 2023 v 11 hodin již tradičně zahajujeme nedělní dopolední mší v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi, kde zazní Schubertova mše As Dur a festivalu požehná Mons. Mgr. Jan Paseka.

Samozřejmě uslyšíte mladé pěvce z našeho Pěvissima, včetně mladé rezidenční umělkyně Kristýny Fílové. Během příštích deseti dnů pak přivítáme mladé talenty na Talentissimu. V chrudimském kině promítneme film Jára Cimrman ležící, spící. V Holicích v sále Karla Malicha zazní skvělí Gentlemen Singers, ve Východočeském divadle Pardubice se představí Divadlo Járy Cimrmana, do České Třebové doputuje Carmen y Carmen. Letošní ročník pak zakončíme v pardubickém Domě hudby, kde se za doprovodu Komorní filharmonie Pardubice představí to nejlepší z mladých talentů.

A ještě o jednu radost bych se s vámi ráda podělila. Do Chrudimi zavítá jeden z největších a nejkrásnějších operních hlasů světové současnosti. Německý basista René Pape, sólista Metropolitní opery, Státní opery v Berlíně a nositel Grammy. Vezme si na starost vzdělávání nejmladší pěvecké generace ve formě třídenního interpretačního kurzu v rámci programu Zlaté Pecky Pěvissimo. Dvořákovy Biblické písně v jeho ojedinělém podání (a v češtině), za doprovodu vynikajícího varhanního virtuosa té nejmladší generace Alfreda Habermanna, pak přednese v kostele svatého Vavřince ve Vysokém Mýtě.

Spolek Zlatá Pecka pracuje pilně po celý rok, aby vám v necelých čtrnácti dnech mohl předvést, čeho je umění schopno. Program je to bohatý a já doufám, že nám zachováte přízeň.


Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *